Dietoterapia

Dietoterapia jest procesem mającym na celu pomóc Twojemu organizmowi osiągnąć równowagę i balans poprzez indywidualnie dobraną, określoną dietę oraz (w razie potrzeby) niezbędną suplementację dobraną do potrzeb pacjenta.

Jest procesem pomocnym dla tych, którzy poszukują naturalnych metod przywracania zdrowia. Leczenie pokarmem zakłada odbudowę i wzmocnienie zdrowych przyzwyczajeń, które będą towarzyszyły pacjentowi po ukończeniu terapii. Proces zmian prowadzony jest przy pomocy indywidualnie dobranego planu żywieniowo-suplementacyjnego. 

Możliwy jest dobór standardowej diety, wybierz jednak dietę indywidualną przy przewlekłych chorobach lub taką jak: dieta w ciąży, dieta sportowa i fodmap.

Zdrowa dieta nie tylko odpowiada na pytanie jak schudnąć, ale jest bezcennym i skutecznym narzędziem do odzyskania pełni zdrowia. Znaczenie odpowiedniej diety podczas terapii schorzeń, jest ogromne. Dietoterapia nie tylko pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy. Dieta cukrzycowa pomaga skutecznie rozprawić się z cukrzycą i zwalczyć insulinooporność. Zdrowe odżywianie jest kluczowe w odzyskaniu równowagi fizycznej i psychicznej.

Odpowiednio dobrana dieta poprawi Twoje samopoczucie i pozytywnie wpłynie na kondycję fizyczną Twojego ciała. Właściwie dobrana dieta jest jedną z najbardziej naturalnych i najskuteczniejszych metod wspomagania leczenia chorób.

 

 

W naszym centrum, za pomoc pacjentom z problemami zdrowotnymi, w których niezbędna jest terapia dietą pomaga wybitna specjalistka – dietetyk kliniczny oraz psychodietetyk mgr Aleksandra Gąbka. Posiada dwie specjalizacje z zakresu dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki. Jest absolwentką Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu oraz Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Praktykę zawodową doskonaliła także podczas stażu zagranicznego na Uniwersytecie św. Pawła w Madrycie. Nieustannie aktualizuje swoją wiedzę i poszerza horyzonty bazując także na współczesnych badaniach klinicznych prowadzonych w Polsce i za granicą. Posiada kwalifikacje, które pozwalają na ustalenie skutecznej dietoterapii w prewencji oraz przebiegu chorób przewlekłych, autoimmunologicznych oraz metabolicznych. 

Systematycznie poszerza zakres swojej wiedzy na szkoleniach, kursach i konferencjach. Śledzi doniesienia oraz studium przypadku na Functional Medicine University. Obecnie rozwija także metodykę pracy w zakresie psychodietetyki. Prowadzi poradnię oraz program Dietetyka dla Smyka, którego jest autorką. Zajmuje się edukacją żywieniową dzieci i dorosłych. Posiada holistyczne podejście do pacjenta. Wychodzi z założenia, że zachowanie zdrowej psychiki i dobrego samopoczucia jest niemożliwe bez dobrze odżywionego ciała i na odwrót. Oba te elementy stanowią jeden układ. Świadome odżywianie to element równowagi życia i tę właśnie sztukę przekazuje swoim pacjentom.